Skip to main content

De Weideman: Magic day geweest, baaldag komt eraan!



13 juni 2014


Magic day geweest, baaldag komt eraan!



Stempel-Def-V2
Voor sommigen is het vandaag een magische dag. Het WK begint, Nederland verslaat Spanje en zo wordt de nederlaag van vier jaar geleden rechtgezet (hopen we). In mijn beperkte (maar best wel internationale) beweidingswereldje spreken we van 'magic day' als het ergens half april zover is dat er meer gras groeit dan de koeien opvreten. Dan kun je maximaal weiden en is er gras over om te maaien.
In de tweede helft van juni komt er helaas een moment waarop dat weer andersom is: Magic day II. Mischien is baaldag een betere term. De grasgroei valt terug, de koeien vreten meer dan er dagelijks bijgroeit. Als veehouder speel je er vaak net te laat op in en is er al teveel gemaaid. Dan kom je in een vicieuze cirkel terecht van alleen nog meermalen beweide percelen, geen schoon etgroen en percelen die steeds sneller aan de beurt zijn om weer te weiden. Geleidelijk aan kom je schaakmat te staan, balen!
Ik vertel het maar vast, immers het gras buldert nu nog de grond uit. Je kunt een paar dingen doen om de kans op een schaakmat te minimaliseren. Om te beginnen regelmatig een FarmWalk® doen en de grasgroei zelf meten. Houd de vinger aan de pols door te rekenen hoeveel er bijgroeit: de gemiddelde grasgroei keer het aantal hectares beweidbare oppervlakte. Vergelijk dat met de dagelijkse grasopname. (globaal: 15 kg ds per koe, minus de bijvoeding aan het voerhek). Is de grasopname hoger dan de bijgroei, dan moet je meer gaan bijvoeren. Is de grasgroei hoger dan erbij groeit, dan is er ruimte om te maaien. Ik presenteer de grasgroeigegevens van weidepercelen en maaipercelen daarom in het vervolg apart, dat is duidelijker.
Oorzaak van de lagere grasgroei is de onvermijdelijke groeidepressie van gras, die er geleidelijk insluipt door het in bloei schieten van de plant. Ook treedt vaak een drogere periode op, waardoor de groei extra wordt geremd. Zie voor het groeiverloop van gras bij verschillende weertypes de grafiek hieronder.

140613 groeiverloop

140613 grasgroei
De Grasgroei neemt af en de voederwaarde daalt met 50 tot 100 Vem als het in bloei schiet. De smaak is ook minder.
Tip: Meestal hamer ik op maaien bij minimaal 3000 kg ds en inscharen bij 1700 kg, voor een goede benutting. Als je door bloei en droogte in de groeidip zit, duurt het te lang voor je die streefopbrengsten haalt. Laat weidepercelen maximaal 4 weken en maaipercelen maximaal 6 weken oud worden. Daarna lopen voederwaarde en smaak hard terug.

140613 verloop-bodemtemp
Bij grasgroei maak ik nu onderscheid tussen weidepercelen en maaipercelen. Let daarbij op de planning, zeker nu de groei komende weken gaat afnemen. Bij standweiden komt de balans tussen bijgroei in het land en voeding op stal nauw. Hoe langer het gras in de standweide, hoe hoger de groei. Geleidelijk zie je de verschillen in de voederwaarde tussen regio's en percelen toenemen. Veel koeien weiden nu op percelen met doorgeschoten gras, met lagere voederwaarde. In het zuiden was tot afgelopen week amper water gevallen. De plant schiet dan in de stress en gaat bloeien. Daar bevat het gras slechts 978 VEM/kg ds., terwijl in het oostelijk deel van Nederland het gras 1033 VEM/kg ds bevat.
 
We spreken elkaar,  
de-Weideman-Def