Skip to main content

Brochures

Weiden met hoog peil op veen

Weidende koeien zijn een icoon in het Nederlandse landschap. Weidende koeien in het
oer-Hollandse veenweidegebied geven nog een
extra dimensie aan deze traditie: weiden in een
waardevol Nederlands cultuurlandschap. 

Nieuw Nederlands Weiden

Nieuw Nederlands Weiden is de oplossing voor melkveehouders die meer vers gras willen omzetten naar melk, maar wel met een eenvoudig en goed inpasbaar systeem. Nieuw Nederlands Weiden is overzichtelijk voor zowel de melkveehouder en de koe, omdat voor beiden, elke dag, duidelijk is waar ze aan toe zijn.

In 5 stappen de koeien naar buiten

Starten met weiden is goed te doen. Meer dan duizend melkveehouders maakten afgelopen jaren de stap; met een grote of kleine koppel, met ruime, maar ook met krappe huiskavel en met een melkstal of een AMS. Deze brochure beschrijft 5 stappen om succesvol te starten met weiden.

Robot & Weiden

Robotmelken combineren met weidegang: het kan! Stichting Weidegang heeft samen met o.a. robotfabrikanten en Wageningen UR systemen ontwikkeld om robotmelken goed te kunnen combineren met weidegang.

 

Kansen benutten met deelweidegang

Hoe je deelweidegang het beste invult verschilt per bedrijf. Deze korte handleiding helpt jou als melkveehouder om de juiste keuzes te maken. Per diergroep zetten we de voor- en nadelen van het weiden op een rij en geven advies hoe je weidegang praktisch en overzichtelijk invult.

Dynamisch Weiden

Beweiden is geen kunst, maar is te leren! In Dynamisch Weiden zijn bedrijfssystemen om te kunnen weiden bij wisselende omstandigheden ontwikkeld. 

Economisch weiden

Wat is het economisch rendement van weidegang op melkveebedrijven die verder opschalen, automatisch melken en werken met personeel? En hoe kan je het rendement uit gras en weidegang verder verhogen?

Opstallen of weiden?

Over de keuze tussen opstallen en weiden heeft het project Koe & Wij ons veel geleerd. De Handleiding Weiden of Opstallen: helpt u bij de keuze tussen weiden of opstallen.

Dossier weidegang - Wageningen UR

Veel informatie over weidegang is bijeengebracht door Wageningen UR Livestock Research. Er is een dossier Weidegang, waar je kunt grasduinen in publicaties, onderzoeksrapportages, tools en nieuws over weidegang. 

Dossier Beweiding - Groen Kennisnet

Het dossier Beweiding op Groen Kennisnet brengt basiskennis over weidegang bij elkaar. Hier is alles handig ingedeeld in 19 “rapportvakken”; onderdelen die een vakbewaam beweider moet beheersen. Ook hier wordt verwezen naar handige tools.