Skip to main content

De Weideman: Van de lucht leven



20 juni 2014


Van de lucht leven



Stempel-Def-V2
Leuke tip: geef eens een klavertje vier kweeksetje kado. Bestaat echt, zie www.geluk.com. Kon ik je die via de mail meesturen, dan zou ik het doen. Want met zo’n potje klaver in de vensterbank zie je klaver eens van dichtbij. En denk je misschien: zo gek nog niet. Hij ziet er smakelijk uit en is dat ook. In het najaar wint gras/klaver het van raaigras, omdat kroonroest nauwelijks voorkomt. De voederwaarde van witte klaver is gemiddeld vergelijkbaar, maar in het najaar een tikje hoger.

Wat klaver in mijn ogen vooral zo sympathiek maakt is het vermogen om met wortelknolletjes stikstof te binden uit de lucht en die weer af te geven aan de bodem en de wortels. Ook het andere gras profiteert ervan. En als je dan weet dat de kunstmestgift op de meeste percelen de beperkende factor is voor een maximale grasgroei, dan stijgt je respect. Een klavermengsel in je land maakt het dus mogelijk meer droge stof en ruw eiwit te produceren zonder kunstmest.

Het stikstofbindend vermogen is bekend uit onderzoek: gemiddeld 50 kg N per ton droge stof aan klaveropbrengst. Even rekenen: bij 10 ton droge stof van een hectare en 20% klaveraandeel haal je dus 2 ton droge stof klaver van het land. Dat is dan 2 x 50 kg = 100 kg N binding. Kunstmest, gratis, uit de lucht!

Witte klaver past in weidegras, rode klaver in maailand. De rode scoort lager op voederwaarde, maar krikt het ruw eiwitgehalte van het maaigras omhoog. In het project klaverklimaat (www.klaverklimaat.nl) wordt geëxperimenteerd met klaver in grasland.

In onderstaande grafiek zie je dat het effect van klaver op de grasopbrengst groter is bij lagere kunstmestgiften. De huidige bemestingsnormen maken het gebruik van klaver snel interessant. 
  tabel2
Tip: Er is al veel gras geproduceerd en dus stikstof verbruikt. Ook is er stikstof uitgespoeld en verdampt  als er water op het land heeft gestaan (door denitrificatie). Mijn advies voor de komende weidesnede is 100 kg KAS bemesten. Maar binnen je gebruiksruimte zou ik er voor kiezen de percelen met een laag N-leverend vermogen wat extra’s te geven. Daarmee verhoog je het eiwitgehalte, de grasgroei en de algehele kwaliteit.

  tabel

Gemiddeld slechts 173 gram Ruw Eiwit in het gras is uitzonderlijk laag voor de tijd van het jaar, al is de variatie groot. Op sommige bedrijven nog steeds hoog ureum, andere zien het gehalte in de melk dalen. Het advies daar is een eiwitrijk product bij te voeren. De verschillen hebben te maken met de stikstofvoorraad, die op veel plekken al is omgezet in een forse grasproductie. Door het lagere Ruw Eiwit en koel weer is het suikergehalte gestegen naar 164 g per kg droge stof. Het VEM gehalte is gemiddeld 965 VEM en varieert van 850 – 1045. Met wat je ziet tijdens je farmwalk en in de tankmelkuitslagen krijg je aardig in beeld hoe de graskwaliteit op je bedrijf is in verhouding tot de gemiddelden in je regio.

foto
 We spreken elkaar,  
de-Weideman-Def