Skip to main content

De Weidemand: Kalveren en pinken naar de basisschool

 

23 mei 2014


Kalveren en pinken naar de basisschool



Stempel-Def-V2
Zeg collega-weidemannen, pakken jullie nog wel eens een genietmomentje? Zo 's avonds even over het hek hangend naar je grazende koeien kijken en dan glunderend bedenken hoe mooi ze dat, vanzelf groeiende, krachtvoer lekker zelf ophalen?
De grap is: wat je ziet is niet alleen het resultaat van voldoende smakelijk grasaanbod. Maar ook van opvoeding, training en volhouden. Als kalf en pink gingen ze naar buiten en leerden ze wat een stroomdraad is en dat er water in de sloot zit of dat je dat kunt halen bij een drinkbak. En vooral dat je gras kunt eten als je het zelf met je tong lostrekt. En dat die Weideman ook bij nat weer de draad niet open doet, dus kop bij de grond en vreten. Als Weideman vind ik dat ze in de opfok, minimaal 200 weidedagen moeten maken om hun weidebrevet te halen.
Er is volop etgroen, mooi 'schoon' land voor het jongvee. Kalveren vanaf 6 maanden kunnen lekker buiten. Minimaal zes tot negen weken lang, maar uiterlijk tot 1 september. Geef ze er wel krachtvoer bij en let goed op dat ze doorgroeien. Pinken ook op etgroen en dan tot in het najaar zo lang mogelijk weiden. Zijn ze eerder buiten geweest, dan kun je ze laten naweiden achter de koeien aan.
Net als voor de koeien is het goed om een planning te hebben. Pinken kun je goed omweiden met een ritme van een à anderhalve week op een perceel, dus om praktische redenen wat langer dan de koeien. Maar zorg dat het gras door blijft groeien. Hou voor kalveren twee weken aan.
De graskwaliteit mag voor pinken iets minder zijn en naweiden achter de koeien is dus een prima optie (mits je ze niet als weidebloter gaat zien!) Kalveren vragen gras met een eiwit van 16-18% ruw eiwit, pinken 15% ruw eiwit.

Onderstaande tabel is een hulpmiddel om te berekenen hoeveel gras je voor ze moet reserveren:

140523 hulpmiddel gras reserveren
We rekenen even met een voorbeeld voor 30 pinken weiden, 7 dagen per perceel. De (bruto) opname ongeveer 9 kg ds per dag. Inscharen bij 1700 kg ds per hectare, 7 dagen à 50 kg ds bijgroei erbij optellen = 2050 kg ds beschikbaar. Min 10% beweidingsverliezen: dan is er op 10 m² ongeveer 1,8 kg ds grasaanbod. Dan is zo'n 50 m² per dier per dag nodig, 1500 m² voor 30 stuks. In zeven dagen ruim een hectare. Inscharen van pinken kan eventueel ook bij 1800 tot 2000 kg ds per ha.
Tip: Met beweiding alleen bouwen kalveren en pinken te weinig immuniteit op tegen longworm. Het is beter om ze zes weken voor het weiden te enten en vier weken daarna nog eens. Met die hulp zijn ze op latere leeftijd goed bestand tegen een besmetting.
Met weiden op schoon etgroen voorkom je besmetting met maag-darmwormen, maar laat ze maximaal 14 dagen op een perceel blijven. Afhankelijk van beweiding en besmettingsdruk kan ontwormen nodig zijn, zie hierbij twee links voor nuttige informatie:
140523 pinken
De pinken op de foto hebben een vers perceel nodig. Blijf het jongvee goed omweiden voor voldoende grasaanbod, het is de bedoeling dat ze goed doorgroeien.
140523 verloop-bodemtemp

Veel veehouders vinden het weiden momenteel lastig, omdat er veel gemaaid is en er nog niet voldoende etgroen voorhanden is. Dat blijkt ook wel uit de voederwaardecijfers. Het gehalte ruw eiwit daalde naar 198g RE/kg ds. Let dus vooral op het ureumgehalte in de melk. Wanneer je forse dalingen ziet is het verstandig om een eiwitrijk product achter de hand te houden om aan het voerhek bij te sturen. Met gemiddeld 173 g suikers/kg ds is het gras suikerrijk en heel smakelijk. De grote verschillen in de tabel komen door verschil in graslengte van de monsters: van pas gemaaid tot (bijna) maaisnede.
 
We spreken elkaar,  
de-Weideman-Def