Skip to main content

De Weideman: Fashinating Feedwedge

 

1 augustus 2014


Fashinating Feedwedge


Stempel-Def-V2
Ik zie momenteel eigenlijk vooral korte gazonnetjes en niet alleen in de tuinen. Een mooi gezicht, maar voor omweiden een probleem: geen voorraad, geen groeitrappen. Bij een grasgroei van gemiddeld 50 kg ds per dag noteren we al wat hoger dan vorige week, maar het schiet nog niet op. Vooral bij omweiden geldt: reserveer maaipercelen en kom daar niet aan, kies weidepercelen, reken uit wat daar de komende weken beschikbaar komt en doe het ermee. Handhaaf de gebruikelijke omweidesnelheid (rotatielengte) van bijvoorbeeld 21 dagen, kortom: budgetteer weidegras. Minder weiden en meer bijvoeren is onvermijdelijk, wil je uit die vicieuze cirkel komen. Zo krijgt gras de kans om weer in de groei te komen en krijg je vanzelf weer groeitrappen. Zie ook mijn vakmail van 11 juli.

Je weidebudget en grasbehoefte in één oogopslag, zou dat niet handig zijn? Veehouder Tom Keuper, deelnemer aan Amazing Grazing gebruikt er een Iers/Nw Zeelands hulpmiddel voor. Hij meet wekelijks de grashoogte op elk weideperceel, voert de gegevens in en krijgt dan een plaatje zoals hieronder.

  20140801 Feedwedge
Wat je ziet is de grasvoorraad op elk perceel, gerangschikt met het meeste gras links en het kortste gras helemaal rechts. De meest linkse percelen hebben een weidesnede of meer, de percelen meer naar rechts komen volgende twee weken aan bod. Het ideaal is een regelmatig aflopend trappetje, legt Keuper uit. In dit plaatje zie je dat er op dit moment grasvoorraad is, maar over pakweg twee weken ontstaat een tekort. Op die percelen staat nu te weinig om bij de gemiddelde grasgroei over twee weken een weidesnede van 1800 kg ds te hebben.

Het plaatje is van vorige week. “Ik heb deze week de voorraad benut om het omweiden iets te vertragen.”, vertelt Keuper. “Door meer grasgroei deze week en 2 dagen meer groeitijd, lopen die percelen in het nieuwe plaatje het tekort al in.”

Zo gebruikt Keuper deze Feedwedge, want zo heet het, om zijn gasvoorraad te beheren. Je ziet nog een paar dingen: een groter perceel heeft een dikkere staaf, het getal bovenop die staaf is het aantal groeidagen. Over de blauwe lijn die het verloop van het ideale trappetje weergeeft is meer te vertellen, maar bij gebrek aan ruimte verwijs ik je naar www.agrinet.ie. Fashinating stuff, vind je ook niet? Mooi dat er gewerkt wordt aan een NL versie!

  20140801 Gras

Tip:
In de zomer ontstaat op lichte gronden met een lage kali-toestand en waar veel maaisneden  zijn gehaald, snel een kalitekort. Er is dit jaar veel geoogst en plaatselijk kwam veel neerslag, waarmee kali uitspoelt. Check dus je drijfmestgiften en grondonderzoek en vergelijk met www.bemestingsadvies.nl ! Kali is nodig voor vitaliteit, droogteresisstentie en groei. Aanvullen kan met drijfmest, of een kali-meststof. Het wordt volgende week koeler en er valt regen, een mooi moment om gemaaide percelen te bemesten.

20140801tabel groeicijfers

Zowel té veel als té weinig water komen op dit moment voor. De  voederwaardes wisselen sterk per regio. Het VEM-gehalte daalde, behalve in het midden. Gemiddeld 926, maar in het Noorden slechts 862 tot 1007 in het Oosten. Ruw Eiwit ging van 231 naar 216. Suiker varieert van 46 in het Westen tot 112 in het Oosten, gemiddeld 83 gram. In de wat koelere nachten worden minder suikers omgezet.

 We spreken elkaar,  
de-Weideman-Def