Skip to main content

De Weideman: Peper en zout



8 augustus 2014


Peper en zout



Stempel-Def-V2
Ik ben blijkbaar niet zo’n beste kok. Na de eerste happen beginnen de kinderen met peper en zout en soms ook met currysaus en ketchup het eten op hun bord voor zichzelf op smaak te brengen.

Daar moet ik aan denken als ik bij verschillende veehouders de weilanden met koeien met meer dan gemiddelde belangstelling bekijk. Soms vreten de koeien met lange tanden om bossen heen, laten hele hoeken gras staan en lopen ontevreden heen en weer door gras met veel roest. Je zou ze een zout- en peperstel gunnen om er toch nog wat van te maken.

In deze tijd van het jaar maakt de smakelijkheid van het gras heel veel uit voor de opname van gras en de melkproductie. Smaak heeft met veel verschillende zaken te maken. We hebben het al eerder gehad over het in bloei schieten van gras. Maar weideresten en roest zijn nu minstens zo bepalend. Ons streven naar een hoge grasopname maakt dat we de koeien niet trainen om ‘diep te grazen’. We compenseren het met maaien en etgroen, maar in of na de zomerdip lukt dat maar beperkt, met meer weiderest als gevolg. Roest duikt nu op veel plaatsen op, meestal als reactie op droogtestress. Voor de korte termijn heb je maar een paar middelen, zoals bossen maaien of schoon maaien, om vers gras met goede voederwaardes te produceren. En zo mogelijk een beetje kunstmest en natrium over het gras. Een hoger natriumgehalte in raaigras is goed voor de smaak.

Roest is een probleem waar je met herinzaai en keuze voor roestbestendige rassen op langere termijn wat aan kunt doen. En ook door klaver in het mengsel te gebruiken! Let nu maar eens op weides met veel klaver. Klaver laat het gras meeprofiteren van gebonden stikstof, waardoor het beter doorgroeit en minder roestgevoelig is. Het gras/klaver mengsel is smakelijker en heeft een hogere voederwaarde, samen goed voor een hogere melkproductie, zeker in dit deel van de zomer. In onderstaande tabel zie je dat koeien in een vergelijkende proef 1 kg ds meer opnamen van een gras/klaver mengsel en daarmee 1,4 kg meetmelk meer produceerden. Zie ook mijn vakmail van 20 juni: ‘van de lucht leven’.

 Tabel melkproductie zomer 140808 2
  Bron: Wageningen UR Livestock Research  

Tip: Dazen of (blin)dazen zijn erg vervelend voor de koeien en brengen de veehouder tot wanhoop tijdens het melken. Uit navraag leer ik dat er weinig middelen zijn die 100% bescherming kunnen geven. Maar van Butox Protect (MSD) https://www.rundvee-msd-animal-health.nl/butox-protect-0 en Tectonik (Virbac) http://www.virbac.nl/producten/rund/antiparasitica/tectonik-pour-on  is wel bekend dat ze een preventieve werking hebben. Gebruik deze middelen alleen als het echt nodig is, er kan een negatieve werking zijn op de afbraak van mestflatten in het land.

fotos 140808
Let op je planning voor graslandvernieuwing of herinzaai. Om tijdig te kunnen inzaaien is een effectieve bespuiting (kweekbestrijding) nodig. Die werkt goed in een mals groeiend gewas na maaien... Weet vervolgens ook wat je wilt zaaien: klaver erbij? welke grassoorten/mengsels? Let specifiek op de eigenschappen voor beweiding zoals standvastigheid en kroonroestresistentie. Opbrengst van de eerste snede is daarbij minder van belang.

tabel groeicijfers week 140808
 -- Geen gegevens beschikbaar
 Bron: Amazing Grazing, Dynamisch Weiden, Agrifirm Feed

In het zuiden wordt beregend, in het midden en westen van het land kampen boeren met een wateroverschot, terwijl het oosten en noorden juist weer vocht tekortkomen. Dit wisselende beeld komt terug in het verse gras. Het ruw eiwitgehalte ligt gemiddeld op 202 gr/kg droge stof, met een variatie van 174 in Midden-Nederland tot 226 in het noorden. Het suikergehalte is in Oost-Nederland gedaald, maar in de rest van Nederland gestegen. Gemiddeld blijft het stabiel op 84 gram/kg droge stof. De smakelijkheid van gras blijft dus een aandachtspunt. Ook de VEM, die is gestegen naar 940, laat een wisselend beeld zien.
  
 We spreken elkaar,  
de-Weideman-Def