Skip to main content

De Weideman: Met vroeg weiden nu bonusvoordeel

Het wordt traditie: in maart schrijf ik een column met de oproep om vroeg te starten met weiden. Want van vroeg starten wordt iedereen blij: de koe, de boer en de burger. Om met de koe en de burger te beginnen: geen mooier moment als wanneer de koeien voor het eerst de wei in gaan en met de gekste bokkesprongen laten weten zien hoe levenslustig ze daarvan worden. Daar raken we de burgers recht mee...

Lees verder

De Weideman: Koeien in de wei maken EU minder kwetsbaar

Koeien in de wei maken EU minder kwetsbaar 11 miljoen ton soja en 18 miljoen ton sojaschroot halen ‘we’ als Europese Unie jaarlijks uit Noord- en Zuid-Amerika. Een vorm van afhankelijkheid die kwetsbaar maakt. De EU wil dat elke lidstaat daarom een eiwitstrategie uitwerkt om minder afhankelijk te worden van andere continenten voor deze primaire levensbehoefte. Minister Schouten heeft onlangs een...

Lees verder

Demonstratiebedrijven combineren meer weiden met een lager ureumgehalte

De zes demonstratiebedrijven voor Nieuw Nederlands Weiden hebben de afgelopen drie jaar het aandeel gegraasd gras in het rantsoen tot ruim 1.000  kg per koe verhoogd. Tegelijkertijd is het ureumgetal met vijf punten verlaagd naar gemiddeld 18 bij een constante gemiddelde melkproductie van 29 kg meetmelk per koe per dag. Nieuw Nederlands Weiden is een concept om eenvoudig en goed te weiden....

Lees verder

De Weideman: Weidemelk breekt internationaal door

Weidemelk breekt internationaal door Hebben jullie het ook gelezen? Het Belgische Milcobel voert een echte weidepremie in van 25 cent per honderd liter. Niet zo hoog dus, maar bij een miljoen kg melk wel vijf keer zoveel dan de huidige onkostenvergoeding van slechts €500,-. Ik was benieuwd wat daarachter zit. Nou, dat is te zien in de supermarkten. De grote namen in België zijn Delhaize, Colruyt...

Lees verder

De Weideman: Hoe ga jij volgend jaar weiden?

Hoe ga jij volgend jaar weiden? Op veel plekken staan de koeien in een mooi pak gras hun buikje rond te vreten. Fijn en verstandig, want de koeien zelf het gras laten oogsten en omzetten in melk, is toch dé manier om najaarsgras tot waarde te brengen.Hoe ga jij volgend jaar weiden? Juist nu je nog vers in het achterhoofd hebt, hoe afgelopen seizoen liep is het een goed moment om daar over na te...

Lees verder