Skip to main content

De Weideman: weidegras erin, aanvullend eiwit eruit

Het zijn bijzondere tijden in onze samenleving, maar ook in het grasland. Het gras was er al voordat je verantwoord mest uit kon rijden, dankzij veel water en zacht weer voor de tijd van het jaar. Ik zag filmpjes voorbijkomen van avontuurlijk mest uitrijden op land waar de plassen nog op stonden. Ik snap de aandrang wel als de putten vol staan, maar ik hou toch ook mijn hart vast. Het is geen reclame voor de bewering dat we als sector zo zuinig met mineralen omgaan en die filmpjes op het internet slaan terug op alle boeren.

Dat moest ik even kwijt, maar verder is het natuurlijk goed nieuws dat er al veel gras is. Mijn advies: begin te weiden, zodra er voldoende draagkracht is. Liever nog eerst weiden en bij uitscharen pas bemesten met dierlijke mest. Geef je de koeien iedere dag een vers perceel, zoals in Nieuw  Nederlands Weiden. Dan kan het snel, want dan heb je de minste vertrapping. Als je vier tot vijf dagen later terugkomt op hetzelfde stuk, is het daar al weer een heel eind opgeknapt, zeker bij de huidige weersverwachting. Nieuw Nederlands Weiden past daarom in het vroege voorjaar met die nog wat kneedbare graszode heel goed. Vooraf kun je met de hakkenproef inschatten hoe het zit met de draagkracht voor koeienhoeven. Even schuin de hak in de grond ploffen, dan heb je een idee hoe diep een koeienhoef zal zakken.

Door nu al te gaan weiden profiteer je extra lang van het groene krachtvoer dat bij je in de wei staat met zo’n 1100 VEM en prachtig eiwit. Niet schrikken in de melkstal als je koeien daardoor een liter per dag meer gaan geven! En pak meteen je kans om het aanvullende eiwit uit je bijvoeding te halen. Dat kan echt, vanaf dag één met weidegang.  Het bespaart krachtvoer en met minder stikstofovermaat in het rantsoen blijven de koeien gezonder en vruchtbaarder: afvoeren is hard werken voor lever en nieren. Bovendien komt er minder stikstof met de urine in de drijfmest terecht en dat scheelt ammoniakvorming. Ik tel vierdubbele winst van vroeg en efficiënt weiden met minder (eiwit)krachtvoer: lagere kosten, gezondere koeien, betere mineralenefficiëntie en (bonus) lagere ammoniakuitstoot.

Ik wens jullie een heel goede beweidingsseizoen waarin onze koeien veel gegraasd gras rechtstreeks omzetten in melk!

We spreken elkaar,

De Weideman