Skip to main content

De Weideman: Nu al nadenken over je bemestingsplan

Het bemestingsplan is voor de meeste melkveehouders vaak niet meer dan een papieren tijger. In 2024 ligt dat ineens anders. Het kan je belangrijkste leidraad worden om de derogatiekoppijn minder hard aan te laten komen. Ga er daarom onder de kerstboom alvast over nadenken. Dan kun je je adviseur in januari een gerichte opdracht meegeven.

Veel is nog onduidelijk. Vooral nu het ministerie op het allerlaatste moment nog zogenoemde ‘nutriënt-verontreinigde gebieden’ heeft aangewezen waar de plaatsingsruimte voor dierlijke mest sneller omlaaggaat. Des te belangrijker om voor je eigen bedrijf de bemesting en de bemestingsruimte haarscherp in beeld te krijgen.

Zo sta je eerst voor de keuze of je het verlies aan bemesting met dierlijke mest gaat compenseren met de ruimte voor kunstmest die er nog wel is. Of je dat wel of niet helemaal benut: het wordt belangrijk om mest en kunstmest goed in te zetten voor grasgroei èn tevens zo min mogelijk mest te hoeven afvoeren.

Zuinig met je (kunst)mest omgaan begint met een doortimmerd plan. Bijvoorbeeld om drijfmest zoveel mogelijk in het voorjaar in te zetten voor de beste benutting. En kunstmest in meerdere kleine maatwerk-porties. Als je dit per perceel afstemt op het stikstofleverend vermogen van de grond, ga je het nog optimaler inzetten.

En ook een plan met keuzes welk soort kuilgras je wilt oogsten. Want de bemesting èn het oogsttijdstip zijn de knoppen waarmee je stuurt hoeveel ruw eiwit er in je kuilgras zit. Als je bijvoorbeeld geen of weinig mais bijvoert  is het handig om een kuil te hebben met laag ruw eiwit om die te voeren naast weidegras met een hoog eiwitgehalte. Dan benutten je koeien het eiwit beter, wat je terugziet in het ureumgehalte van de melk of in de BEX, zodat je minder mest hoeft af te voeren.

En tenslotte een plan voor mestafvoer: wanneer wil je dat doen en hoe zorg je ervoor dat er op dat moment voldoende mest in de put zit? Niet alleen op je eigen bedrijf maar ook bij akkerbouwers komt drijfmest het best tot zijn recht in het voorjaar. Het kan dus zinvol zijn om te kijken naar huur of investering in extra mestopslag om niet nog meer kwijt te zijn om van je mest af te komen.

Al met al genoeg om over na te denken om met je adviseur beslagen ten ijs te komen in het nieuwe seizoen!


We spreken elkaar,
de-Weideman-Def