Skip to main content

De Weideman: Administratief gedoe, of bruikbaar plan?




9 januari 2015


Administratief gedoe, of bruikbaar plan?


Stempel-Def-V2
Beste weidevakmannen en -vrouwen, ik wens jullie heel veel goeds en vooral wijsheid in dit nieuwe jaar! Nu is het dan echt 2015, het jaar waar de sector al jaren naartoe leeft. Een jaar met nieuwe kansen en uitdagingen. Ik hoop voor jullie dat de melkprijs de weg omhoog vindt. Op mij kun je rekenen, in de wetenschap dat weidegang een probaat middel is om je kosten te drukken. Zoveel mogelijk melk uit vers gras, dat is waar het om draait, ook (en nog meer) in 2015.

Het jaar begint voor de meeste van jullie met administratieve drukte over bouwplan, derogatie en bemestingsplan. Mestplaatsingsberekeningen en fosfaatreferentie, opstellen Kringloopwijzer en BEX, best spannend allemaal. Als je door dat alles heen de focus op beweiding houdt wordt het een stuk leuker en bruikbaarder.

Gebruik het om praktische plannen te smeden waarmee je beslagen ten ijs komt. Baseer je mestplannen op mestmonsters en grondmonsters. Maar vooral: bemesten doe je naar gebruik en dan is het wel zo handig als je eerst onderscheid maakt in weidepercelen en maaipercelen en daar dan je mest- en kunstmestgiften aan hangt.

Maak dus eerst een (globaal) beweidingsplan, met de belangrijkste keuzes. Welk beweidingssysteem ga je volgen in 2015? Wat viel er te leren van afgelopen seizoen? Bij omweiden heb je pakweg eenderde van de weidepercelen nodig voor de eerste weideronde. Bij standweiden is het één van de drie blokken. De andere percelen ga je dus eerst maaien. Weidepercelen bemest je met maximaal 20 tot 25 m3 mest, maaipercelen 25 tot 35 m3, uiteraard afhankelijk van bodemanalyse en streefopbrengsten. Goed beweiden is tijdig beginnen en voorbereid zijn. Laat je adviseur in één moeite een beweidings- en een bemestingsplan maken, dan sla je twee vliegen in één klap!
 
 150109 Muizenissen
Muizenissen in het hoofd hebben, is volgens het woordenboek: zwaar gepeins. Getob, gezeur. Melkveehouders in Friesland en ook elders worden wanhopig van dit beeld: enorme schade door een muizenplaag. Hoge kosten en nog lang geen gras om te weiden en te maaien. Ik leef met jullie mee, maar kan ook geen oplossing uit de mouw schudden! Waar mogelijk kom ik met tips en adviezen om het gras z.s.m. weer groen te krijgen. En intussen vraag ik mijn lezers: stuur goede tips en ideeën door, je weet maar nooit hoe je de collega’s ermee kunt helpen.

Tip: Ik zie soms halve percelen blank staan, omdat de greppel niet leegloopt. Ga af en toe met de schep het land in om waterschade te beperken. Het is prima ontspanning en je voorkomt er veel schade mee. 

Weideman maandelijks
In de winter leest u mij maandelijks, maar als het weideseizoen aanbreekt ben ik weer wekelijks op vrijdag in uw mailbox te vinden!
  
 We spreken elkaar,  
de-Weideman-Def  


logo-zuivelnl
De Weideman wordt mogelijk gemaakt door ZuivelNL