De Weideman: "Gras heeft geen trui aan"

 Als u deze e-mail niet goed kunt zien  » bekijk online. 


11 oktober 2013


Gras heeft geen trui aanStempel-Def-V2
Ik hoorde weerman Gerrit Hiemstra orakelen over kou, nattigheid en wind. In gedachten dwaalde ik naar mijn lange onderbroek, wollen trui en thermische laarzen. Troostrijke gedachten voor de stoere boer. Maar je gras... ja dat staat open en bloot buiten, daar heb je andere maatregelen voor nodig.

Nu het kouder wordt loopt de grasgroei terug en duurt het langer voor gevallen regenwater weg is, omdat de verdamping niet meer meehelpt. Als het weer fors omslaat moeten de koeien en pinken soms ineens op stal. Hoe laten ze je gras dan achter? Ik bedoel vooral: hoe kort of lang gaat het dan de winter in?
Dus... trek je niet te vlot terug in huis en in de stal, maar wees een vent en trek er nog eens lekker op uit voor een FarmWalk. Het gras moet goed de winter in voor een vlotte start in het voorjaar. Een graslengte van 7-8 centimeter biedt daarvoor de beste kansen.

Staan er na beweiding nog bossen, dan is een behandeling met de weidebloter een goed idee. Let op: ga liever niet maaien als er nachtvorst voorkomt. Heb je nog percelen met rijkelijk lang gras, probeer ze nog te weiden of regel een schapenboer die er wel raad mee weet: hij blij, jij blij.

Afgelopen voorjaar was goed te zien wat strenge vorst doet met gras dat te lang de winter in gaat: bruine plekken met soms forse winterschade. Thimothee en veldbeemdgras kunnen er tegen, maar juist Engels raaigras is gevoelig voor vorst. Het maakt wel veel uit om welk ras het gaat. Het ene ras kan veel beter tegen kou en heeft minder last van sneeuwschimmels dan het andere. Diploïde rassen zijn gevoeliger voor sneeuwschimmels door de dichtere zode.

De rassenlijst vertelt je alles over de wintervastheid van de beschikbare rassen, met een cijfer tussen 6 en 9. Dat cijfer krijgen ze na een test bij vorst. Rassen met een 9 doorstaan die test met een gaaf, mooi fris en groen blad. Bij een 7 is het blad verschrompeld en heb je in de eerste snede opbrengstderving. Rassen met een 6 kleuren bruin en zijn uit de grond te trekken: meer opbrengstschade. Nieuwe rassen moeten overigens een 6,5 halen om op de rassenlijst te worden toegelaten.
 131011 Grasgroei en bodemtemp Zegveld
In rood de bodemtemperatuur op veengrond op Zegveld en daaronder in blauw de grasgroei. We zien de bodemtemperatuur sinds begin september snel omlaag gaan en de grasgroei eveneens. Lagere temperaturen en kortere daglengtes maken dat ook de mineralisatie in de bodem afneemt. De suikergehaltes kunnen toenemen bij lage (nacht)temperaturen.
 
Grasgroei: De grasgroei, gemeten op Zegveld, viel de laatste weken terug van ca 50 kg ds naar 22 kg ds/dag in de week van 27 september en 4 oktober.

Tip: Pleeg alvast onderhoud aan de ontwatering. Op veel plaatsen worden de sloten geveegd, maar vergeet niet om ook de greppels of de eindbuizen/ putjes goed schoon en open te maken. Dat is tegelijk een preventieve maatregel tegen leverbot. Ken de percelen die gevoelig zijn en haal bij nattigheid daar als eerste de koeien en pinken weer weg. Controleer de dieren als ze op stal komen op conditie, hoesten en overleg bij twijfel met uw dierenarts.
 
131011 Grasgroei
Winterhardheid blijft van belang in de rassen en mengsels. Op deze foto van afgelopen voorjaar is duidelijk dat het ene ras Engels raaigras, er veel meer schade van oploopt dan het andere.
 
We spreken elkaar,  
de-Weideman-Def  


Deel op:
 Facebook  Twitter

Aanmelden voor de wekelijkse mail of eerdere edities lezen?
Ga naar 
www.stichtingweidegang.nl
 

Wilt u geen mail van de Weideman ontvangen? »  meld u hier af