De Weideman: Twee weken vooruit rekenen


08 April 2016

Twee weken vooruit rekenenStempel-Def-V2


Tip: Maak vanaf nu één keer per week je Farmwalk en begin meteen de grashoogte te meten. De eerste resultaten uit mijn meetnet variëren van 10 tot 30 kg ds groei per hectare in de afgelopen week. Vanaf volgende week weer het complete overzicht.

Tip: De eerste vers grasanalyses: 1018 VEM, 255 g RE en 136 g suiker per kg ds. Verlaag dus het eiwitgehalte in het stalrantsoen zodra je de koeien een paar uur per dag laat weiden.


Afgelopen week konden vooral in Zuid- en Oost-Nederland veel koeien naar buiten. Wel zorgde regen voor een enorme tegenvaller. Op veel plekken staat genoeg gras om te gaan weiden, maar is er nog geen draagkracht. Ga regelmatig het land in en pak je kans als er ook maar één perceel is waar het al wel kan. Want het gras groeit al en je moet zo vroeg mogelijk starten met weiden, al is het voor een paar uur per dag. Na een paar dagen weer opstallen is niet erg. Dan heb je toch wat gras kaal gemaakt. En bij omweiden en stripweiden is dat cruciaal.

Ik heb veel percelen gezien waar nu 600 tot 800 kg drogestof staat. Een paar weken vooruit rekenen is dan een eye-opener. Als er komende week 50 kg drogestof per dag bij komt en de week daarop 100 kg, wat betekent dat voor de planning?
Dus uitgaande van nu 700 kg ds:

• 7 dagen x 50 kg ds = 350 kg ds. Dan staat er 1050 kg ds
• 7 dagen x 100 kg ds = 700 kg ds. Dan staat er 1750 kg ds.
• 7 dagen x 120 kg ds = 840 kg ds. Dan ga je naar….2600 kg ds!

Na de tweede week met goede grasgroei kun je dus al percelen tegenkomen waar eigenlijk teveel gras staat voor weiden. In de praktijk groeit niet alles gelijk op, je hebt vroege en late percelen en dan zit er iets meer rek in, maar toch. Wacht je een week langer tot er 1100 kg ds staat dan is je beweidingsruimte al geslonken tot anderhalf à twee weken. Begin dus zodra de draagkracht het toelaat. Dan kun je in 14 tot 21 dagen een flink stuk ‘kaal’ maken en daar weer terugkomen. Bij minder groei maak je een extra ronde, maar dan blijf je wel goed in je ritme. Pakweg tien dagen na de start moet je ook al de eerste percelen gaan maaien, om op tijd voldoende etgroen te hebben.

In de grafiek van de grasgroei in 2015 zie je dat de groei in twee weken snel oploopt (groene cirkel) als het eenmaal warm genoeg is:
20160408 grasgroei2
Bron: Grasgroeimeetnet 2015. Grasgroei op maai- (rode lijn) en weidepercelen (blauw) in 2015

Kijk ook even naar onderstaande gebruikskalender en let eens op de samenhang van weiden en maaien. Hier is twee weken na de start van het weiden gemaaid. Een week later betekent een extra ronde weiden op de eerste weidepercelen.

20160408 ggk

Voor (roterend) standweiders ligt het allemaal iets minder scherp dan voor de omweiders. Je schaart ‘gewoon’in bij 9-11 centimeter en zorgt er dan voor dat je de graslengte rond de 10 centimeter houdt. Dat stuur je door meer of minder uren te weiden en de bijvoeding daarbij aan te passen. Gebruik je drie blokken voor standweiden, maai de andere twee dan niet tegelijk, want dan kom je niet meer uit.

20160408 meetnet2
Bron: Agrifirm.

Wat een verschil met vorig jaar! De bodem warmde deze week met 2 °C op en zit bijna 3 °C boven vorig jaar in dezelfde week.Het gras kleurde bij naar donkergroen en de groei is duidelijk op gang. Hoe meer er staat, hoe sneller het gaat groeien. De eerste metingen wijzen op 10 tot 30 kg ds per dag afgelopen week. Ga dus regelmatig de wei in om het grasaanbod te checken.
 

We spreken elkaar,
 
de-Weideman-Def  logo-zuivelnl
De Weideman wordt mogelijk gemaakt door ZuivelNL