De Weideman:"Weideseizoen geopend!"

Weideseizoen geopend!Stempel-Def-V2

Ik, de Weideman, verklaar hierbij het weideseizoen 2015 voor geopend. Je moet er nu bij zijn voor het beste resultaat! De bodemtemperatuur loopt op, de grasgroei komt op gang. Mijn meetnet registreert een bescheiden 11 tot 23 kg ds grasgroei per hectare deze week. Eindelijk, heerlijk helder, donkergroen gras, ik wordt er als een kind zo blij van. 

Het verse gras is eiwitrijk en erg smakelijk, waardoor de koeien al snel veel ervan opnemen. De dieren hebben 2 tot 3 weken nodig om te wennen aan een rantsoen dat voor de helft of meer uit gras bestaat. Mijn tips:

• Begin met 2 tot 3 uur per dag weiden. De koeien nemen in die tijd al snel 2 tot 5 kg ds uit gras op. In twee weken ga je geleidelijk naar de hele dag weiden. 
• Stuur de dieren de eerste week met een gevulde pens het gras in. Vanaf de tweede week en de rest van het voorjaar gaan ze juist hongerig de wei in voor de beste opname.
• Breng het eiwitgehalte in het rantsoen direct terug als de koeien naar buiten gaan
• Verlaag na de eerste week de krachtvoergift geleidelijk met 1 à 2 kg.
• Zorg dat je weideplatform vlot afgeweid wordt. Enerzijds goed voor de uitstoeling, anderzijds creëer je voldoende ruimte en groeitrappen.

Heb je nog veel graskuil en snijmaïs op de kuilplaat liggen, dan is het de vraag welke je het best als bijvoeding op stal kunt gebruiken. Voer je naast het goede voorjaarsgras een najaarskuil, of juist die uitstekende tweede snede? Bij het sappige gras past een droge graskuil of snijmaïs. En het maakt verschil of je nu veel verse koeien hebt, of relatief meer oudmelkten. De melkprijs is nu aan de lage kant, in het najaar mogelijk beter en met een toeslag. Het beste voer dan maar voor het najaar bewaren? De verleiding is er ook om maar door te melken op een stalrantsoen en de eerste snede te maaien, maar dat raad ik als Weideman sterk af. De koeien zelf het gras laten halen is altijd goedkoper en in de voorjaarsweken melkt het fantastisch.

Tip: Maak vanaf nu één keer per week je Farmwalk en begin meteen de grashoogte te meten. De eerste resultaten uit mijn meetnet varieren van 11 tot 23 kg ds in de afgelopen week. Volgende week hoop ik een volledige tabel te kunnen laten zien.

20150410 hakkenproef Barend Meerkerk
Foto: Barend Meerkerk. Twijfel of de graszode al een koppel koeien aankan? Test het door de hak van je laars met een klap in de grond te zetten. Het effect is gelijk aan dat van een koeienhoef. Ploft de hak te diep weg? Dan toch nog maar even wachten om schade te voorkomen.

20150410 meetnet
De afgelopen week is de bodemtemperatuur gestegen en zal gezien de weersverwachting voor komende week verder stijgen. Zeker omdat ook de nachttemperatuur de komende week omhoog gaat. Dat betekent dat de grasgroei flink op gang gaat komen. In die delen van het land waar al wat gras stond was de lag de dagelijkse groei tussen de 11- 23 kg ds . In het noorden van het land is het gras flink bij gekleurd en komt ook de groei op gang. Naarmate de bladlengte toeneemt, neemt ook de grasgroei/dag toe. Dat betekent dat u de komende dagen regelmatig de wei in moet om het grasaanbod te checken.
 
We spreken elkaar,

 
de-Weideman-Def  
logo-zuivelnl
De Weideman wordt mogelijk gemaakt door ZuivelNL