Skip to main content

De Weideman: Pakken wat je pakken kan

Wat een bizar jaar is dit toch. De grote droogte kost op veel bedrijven een kwart van de grasopbrengst en in het oosten en zuiden loopt dat op naar de helft. Ook de maïs levert 10 tot 20% minder opbrengst op. En anders dan in 2018 is de ruwvoervoorraad op de meeste bedrijven opgegaan. Dat wordt dus ruwvoer aankopen in een krappe markt, een dure grap.

Door de regen in de afgelopen weken zie ik op veel plekken het gras weer tot leven gekomen. Gras herstelt soms wonderbaarlijk en met vocht erbij kan er nog heel wat groeien. Al zal het de verliezen van afgelopen zomer niet meer goed kunnen maken. Juist nu geldt: alle kleine beetjes helpen. En zoals je weet is weiden de beste manier om weidegras te oogsten. Koeien kunnen ook een lichte snede afgrazen en nog veel belangrijker: met weidegang vermijd je inkuilverliezen. In de herfst droogt het gras niet meer goed en dan blijft er van de voederwaarde weinig over in een herfstkuil. Vooral het eiwit benut je met weidegang stukken beter!

Bij weiden in de herfst draait alles om smaak. De kunst is om ervoor te zorgen dat de koeien met plezier het land in gaan om het gras voor je te oogsten. Ze trekken de neus op voor roest en muffigheid. Als je dat aantreft is het zaak om het perceel eerst maar een keer schoon te maaien. Herfstweiden is eigenlijk heel simpel: geef ze elke dag een vers nieuw perceel en rouleer ze over alle percelen die ze maar enigszins kunnen belopen. Laat de ‘gebruikelijke’ 1700 kg voor inscharen maar los en ga al weiden bij 1400 a 1500 kg drogestof. En tenslotte kun je voor extra smaak een paar kg natrium strooien: met een zoutje erover is het raaigras lekkerder!

Stem om de productie op peil te houden de bijvoeding goed af op wat er in de wei voor de koeien te halen is. Herfstgras is vaak eiwitrijk en daar past een energierijke bijvoeding naast op stal. Hou het ureum in de melk in de gaten, de herfst is berucht voor zijn uitschieters.

Als het goed is heb je de kalveren al binnen, om de groei er in te houden. Maar het jongvee ouder dan een jaar kan nog tot in november mooi helpen om het gras op de veldkavels te benutten. Elke kilogram telt, het is pakken wat je pakken kan.  

We spreken elkaar, De Weideman

de Weideman Def