Skip to main content

De Weideman: In de startblokken voor de derde helft!

Op veel plekken staan de koeien al een tijdje binnen. Als het gras op is, of je moet kiezen tussen de hitte in de wei of schaduw in de stal, dan ligt dat ook voor de hand. We hebben (weer) een extreem droge zomer. Van een melkveehouder die stug doorging met grashoogte meten begreep ik dat het gras in de eerste helft van augustus aan het krimpen was! Daarbij komt dat de voederwaarde in het dorre spul achteruit kachelt.

Wel hoor ik van boeren met een grote huiskavel dat, als de koeien maar volop ruimte krijgen, ze nog heel wat opvreten en dan ook goed aan de melk blijven. En ik heb percelen met kruiden en klavers gezien die het tijdens de droogte verrassend goed bleven doen. Boeren die op hete dagen de koeien binnen wilden houden, kregen soms veel protest omdat ze gewoon naar buiten wilden. Bij de droge lucht uit het oosten hebben ze veel minder last van de hitte, dan bij een hoge luchtvochtigheid.

Heb je de koeien nu op stal, dan is het zaak om in de startblokken te staan om weer te weiden zodra het gras inspiratie krijgt van regenval. Hou de deuren niet dicht, want er komt vanaf eind augustus nog een derde helft! Een paar jaar geleden kreeg ik nog een kerstkaart met weidende koeien, al was dat bijzonder. Maar er valt dit jaar nog heel wat vers gras rechtstreeks om te zetten in melk.

Hoe ga je straks verder met weiden? Eerste stap is het organiseren van vers en smakelijk aanbod. Daarvoor kan het nodig zijn om percelen schoon te maaien, maar wellicht heb je dat in de afgelopen weken al gedaan. Is het verse gras aan de groei, dan kun je weer weiden. Is de hergroei nog matig, dan vang je dat op door je weideplatform te vergroten. Bij Nieuw Nederlands Weiden kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om ze elke dag twee blokken te geven.

Bij omweiden is het de kunst om meteen weer voor groeitrappen te gaan zorgen. Pas ook gelijk de bijvoeding aan zodra de koeien weer een paar kg drogestof uit vers gras opnemen. Veel bemesting is in de zomer niet benut, dus groeit er straks een eiwitrijke hap. In je bijvoeding kan het eiwit dan meteen fors omlaag. Anders zie je het terug in een ureumpiek. En het scheelt flink in de kosten bij de huidige sojaprijzen.

We spreken elkaar, De Weideman

de Weideman Def