Column De Weideman: Welverdiend zorgeloos op vakantie

We zitten midden in schoolvakanties en driekwart van de Nederlanders is erop uit getrokken. Onder boeren is dat minder dan de helft, omdat ze in het drukke zomerseizoen lastig bij vee en bedrijf weg kunnen. Toch goed om te doen hoor, even een weekje weg van de plek waar altijd werk te doen is. Al is het maar een week, het helpt om het hoofd leeg te maken en nieuwe energie op te doen. Hoe dat dan moet als je ook nog het weiden van de koeien aan een ander moet overlaten?

Nou, als je het weiden op je bedrijf goed organiseert, is dat best mogelijk. Dat kan bijvoorbeeld met Nieuw Nederlands Weiden. De koeien weiden dan wel een week of zes op hetzelfde weideplatform. Je vakantiehulp hoeft niet met draadjes in de weer en hoeft weinig anders te doen dan het rondjes draaien over percelen voortzetten. De koeien weten waar ze aan toe zijn en dat geeft rust in het koppel. De vervanger hoeft alleen maar de volgorde van de percelen te weten en hoe hij (of zij) moet bijvoeren op stal. Dat gaat dan wel lukken.

Mijn goede vriend Cees de Jong uit Hoogblokland pakt het nog radicaler aan. Hij zet de koeien een paar weken op stal als het gras rond 1 juli in bloei begint te schieten. Met die taaie stengels in het gras geven de koeien toch al minder makkelijk melk, als van het malse blad van het gras in het voorjaar. Met die aanpak wordt de maand juli een mooi moment om je vakantie te plannen.

Begin augustus heb je dan een fijne nieuwe start. Jij hebt er weer zin in en het gras ook, want augustus is het ‘tweede voorjaar’, zoals Cees dat noemt.  De bloeitijd is voorbij en het gras gaat weer investeren in blad in plaats van in stengels en dat levert weer heerlijk mals krachtvoer op waar ze makkelijk melk van geven. Als het in de herfst mooi blijft kun je nog een paar maanden profiteren van de superieure voederkwaliteit van vers gras ten opzichte van kuilgras. Een mooi robuust systeem!

Dus, genoeg gekletst. Ik pak mijn tassen in en ga er even lekker tussenuit. En ik wens jullie een zorgeloze vakantie toe. De hardwerkende Nederlandse melkveehouders verdienen dat!

We spreken elkaar,

de Weideman Def

 

 

 logo-zuivelnl

De Weideman wordt mede mogelijk gemaakt door ZuivelNL