Column De Weideman: Gelijke percelen voor rust en regelmaat

  

De ervaringen van melkveehouders met Nieuw Nederlands Weiden leveren dit jaar een even eenvoudige als geniale tip op: deel je weideblok op in percelen van gelijke grootte. Heb je dat voor elkaar, dan is weidegang voor jou en je koeien elke dag hetzelfde en is sturen en bijsturen een eitje. Alle weidepercelen even groot, brengt je rust en regelmaat. De koeien hebben elke dag ongeveer evenveel gras voor de bek staan en gaan er graag naartoe, want het is vers. Dat is goed voor een stabiele melkproductie en de koeien weiden de percelen netjes af.

Wat blijkt als je er even voor gaat zitten om naar je perceelsindeling te kijken: er is altijd wel een mouw aan te passen om zonder heel grote ingrepen gelijke weidepercelen te maken. Voor een koe maakt het niet uit of de wei rechthoekig is of puntvormig of L-vormig of nog anders. Dat biedt kansen om met een flexibel draadje een perceel vanuit de dam schuin in twee├źn te delen, of een deel van een groot perceel af te halen en dat bij een kleiner perceel te voegen. Wil je het nog wat serieuzer aanpakken, kijk dan ook naar de looplijnen van je koeien en jezelf. Met een extra dam, of een verlenging aan een koepad maak je het voor de koe logisch en comfortabel om van en naar de wei te lopen. Ook belangrijk: de boel zo indelen dat je geen kruisingen (meer) hebt met trekkerwerk. Dan hoef je niet de trekker op en af om een draadje open en dicht te doen. Daar hebben we immers allemaal een hekel aan.

Google maps is in dit karweitje je grote vriend. Maak eens een print van je huiskavel met hulp van Maps en ga daar wat mee zitten puzzelen. Je kunt het ook aan een WeideCoach vragen. Die heeft een speciaal tekenprogramma waardoor het allemaal nog wat makkelijker gaat en vreemde ogen zien meer. Moeilijk is het niet. Je staat verbaast van het resultaat. Vergelijk het maar met een nieuwe stal bouwen die aan de eisen van de tijd voldoet. Heb je dat eenmaal voor mekaar, dan wil je niet meer terug.

 We spreken elkaar,  

de Weideman Def

logo-zuivelnl
De Weideman wordt mogelijk gemaakt door ZuivelNL