Skip to main content

Column De Weideman: Neemt de fokkerij de verkeerde afslag?

Roel Veerkamp is er helemaal van overtuigd dat fokken op voerefficiëntie de nieuwe revolutie is in de fokkerij van melkkoeien. Mag ik als Weideman zo eigenwijs zijn om even te twijfelen of die visie van de fokkerijhoogleraar van Wageningen UR wel helemaal aansluit op de actualiteit in de melkveehouderij? Veerkamp is niet enkel studeerkamergeleerde, hij melkt regelmatig in het weekend de koeien van zijn kameraad. Ik zou hem willen vragen om na het melken eens goed rond te kijken achter de stal. Waarschijnlijk ligt daar, net als op veel melkveebedrijven, een enorme voorraad kuilvoer. De grootste uitdaging die daar wat mij betreft aan vast zit is niet hoe we vreten kunnen benutten, maar überhaupt tot waarde kunnen brengen.

Zeker, de afgelopen twee seizoenen waren wel uitzonderlijk groeizaam. Maar de grondgebondenheid in de melkveehouderij neemt weer toe en klimaatverandering heeft het groeiseizoen al twintig dagen langer gemaakt en dat zet nog door. Dan mag je er zachtjes vanuit gaan dat we ook in de toekomst gemiddeld genomen meer dan voldoende ruwvoer beschikbaar hebben.

Mijn oproep aan de fokkerij is daarom om niet eenzijdig te gaan voor een zo efficiënt mogelijke koe, maar het hele plaatje op melkveebedrijven en de rol van de koe daarin. Vraag is dan niet enkel hoe we voer zo efficiënt mogelijk omzetten, maar hoe vinden we voor al dit gras een nuttige bestemming. Nu geven steeds meer krachtvoer en bijproducten om de energie- en eiwitdichtheid van wat de koe op kan nemen te verhogen en meer melk te produceren. Als we nu eens koeien gaan fokken die vanuit zichzelf meer ruwvoer kunnen opnemen dan kan de krachtvoerschuif wat minder ver open zonder dat het melk kost.

Met een focus op voerefficiëntie is de verleiding groot om juist laagwaardig ruwvoer te vervangen door hoogwaardige (kracht)voeders. Daarvoor moeten we meer voer importeren en worden de bulten ruwvoer achter onze stallen nog groter. En dat terwijl we voor onze eigen portemonnee, en voor ons imago, juist het omgekeerde zouden moeten willen.

Nemen we eigen ruwvoer als uitgangspunt nemen, dan ben ik van de partij om mee te denken hoe we daar zo efficiënt mogelijk zoveel mogelijk melk uit halen. De koe is daarvoor de cruciale productiefactor. Maar laten we haar speciale rol daarin scherp in het vizier houden: ruwvoer oftewel voor mensen onverteerbare ruwe celstof, dankzij de pens en nog drie magen op wonderlijke wijze omzetten in één van de nutrientrijkste voedingsmiddelen voor mensen ter wereld: MELK!
 

We spreken elkaar,

de Weideman Def

 

logo zuivelnl

De Weideman wordt mogelijk gemaakt door ZuivelNL